ADHD: druk en vol hoofd door langzame hersenactiviteit?
Datum: 01-31-2022
•
Categorie:
#breinfeitjes
Druk en vol hoofd bij ADHD
Het klink tegenstrijdig maar bij ADHD veroorzaakt onderactivatie in het brein, het gevoel van een druk en vol hoofd. Bij ADHD zien we een vertraging van de breinactivatie. Er zijn dan grote langzame hersengolven aanwezig in grote gebieden van het brein. Alle informatie uit deze hersengebieden wordt gecombineerd en met elkaar geassocieerd. Daarom zien we vaak antwoorden op toetsen die nooit in de antwoordenboekjes hebben gestaan. De leerlingen geven een eigen draai aan de vraagstelling en denken buiten de geijkte kaders.
Als je je extreem concentreert laten je hersenen kleine, snelle golfjes zien in het EEG. Dit betekent dat er specifieke informatie wordt verwerkt. Net als een zaklamp die schijnt op een klein gedeelte van alle informatie die je kunt waarnemen. De rest van de informatie kun je inhiberen, oftewel negeren. Dit geeft rust in het hoofd.
Concentratie is inzoomen met kleinere hersengolfjes. Creativiteit is uitzoomen, zo krijgen ideeën de ruimte.
Af en toe is het ook handig om uit te zoomen zodat je meer overzicht hebt. Op dat moment synchroniseren grotere gebieden in het brein en zien we grote, langzamere golven in het EEG. Je zou kunnen zeggen dat je dan creatiever bent. Je ziet immers meer mogelijkheden voor het oplossen van een probleem.
Je zoomt ook uit als je bewust de omgeving waarneemt. We kennen allemaal het fenomeen dat je geconcentreerd aan een opdracht werkt en gewoon niet verder komt. Je staat even op om een kopje koffie te halen en tijdens het lopen krijg je een ingeving. Je bent plotseling creatief en kunt verdergaan met de opdracht omdat je de concentratie even losliet.