Neurofeedback en concentratieproblemen
Neurofeedback wordt niet alleen toegepast bij patiënten, je kunt bijvoorbeeld ook je concentratie verbeteren. Algemeen kan gesteld worden dat het verminderen van langzame hersengolven door neurofeedback leidt tot verbeterde aandacht en geheugenfunctie. Met name het onderdrukken van theta-golven heeft een verbeterde alertheid tot gevolg. Met alertheid wordt dan meestal de hoeveelheid informatie bedoeld die de hersenen kunnen verwerken.
Behalve een optimale alertheid is het voor de hersenen ook belangrijk om te kunnen focussen. Van alle informatie die binnenkomt bij de hersenen wordt slechts een deel bewust verwerkt. Dit deel wordt gedurende een bepaalde tijd vastgehouden door selectieve aandacht, ook wel concentratie genoemd. Uit QEEG-onderzoeken blijkt deze concentratie samen te hangen met beta-golven. Wanneer beta-golven worden verhoogd door neurofeedback blijkt dit ook te resulteren in verbeterde concentratie. We trainen dus eerst de alertheid zodat het brein goed stationair draait en vervolgens de selectieve aandacht. In het gratis lesboek staat de gelaagdheid van de piramide van cognitieve functies uitgelegd. Download: Neurofeedback als behandelmethodiek.
Neurofeedback bij concentratieproblemen
In rust meet je bij mensen met concentratieproblemen vaak onderactivatie frontaal in het brein. De cliënt krijgt positieve feedback als de onderactivatie vermindert. Het behandeldoel is het inhiberen (verlagen) van de theta-golven. Dit verbetert de alertheid.
Een tweede behandeldoel stimuleert de beta-golven. Dit verbetert de selectieve aandacht. Een gemiddeld traject om concentratieproblemen te verminderen duurt 60 sessies waarvan 40 x theta inhiberen (verlagen) en 20x beta stimuleren.
Attentie: de informatie op deze site heeft een algemeen karakter en is daarom niet altijd toepasbaar voor individuele specifieke situaties.De QEEG -meting in combinatie met de primaire klacht bepalen uiteindelijk het behandeldoel.
Uitleg selectieve aandacht (concentratie)
Bij concentratie laten je hersenen kleine, snelle golfjes zien in het EEG. Dit zijn beta-golven. Bekijk het groene brein in onderstaand figuur. Dit betekent dat er specifieke informatie wordt verwerkt. Net als een zaklamp die schijnt op een klein gedeelte van alle informatie die je kunt waarnemen.
Voor beta-golven moet het brein als het ware opschakelen naar een hogere versnelling. Bij mensen met concentratieproblemen zien we vaak geen verhoging van de hersenactivatie tijdens het uitvoeren van een (reken)taak. Meer informatie in het gratis boek: Neurofeedback als behandelmethodiek.
Alle lesstof en protocollen in de Brainmarker zijn gebaseerd op wetenschappelijke studies en reviews. Bekijk de literatuurlijst.